Stålaltaner: Alt du skal vide

Del indlægget

Altaner af stål er et populært valg, når der skal bygges ekstra uderum til lejligheder eller 2-plans villaer. Der er flere grunde til, at boligejere vælger stålaltaner. Stål er et slidstærkt og modstandsdygtigt materiale, der holder til det danske klima uden at ruste. Derudover er stål et prisvenligt materiale, som tager sig tidløst og stilrent ud til både den moderne og den klassiske bolig.

Overvejer du at få sat en altan op af stål, er der flere ting, du skal forholde dig til. Herunder kan du læse om både de praktiske, økonomiske og tekniske aspekter ved altantypen.

Værd at vide om montering af stålaltaner

Der findes 3 klassiske materialer, som kan vælges til opbygning af altaner. Det er hhv. stål, aluminium og beton.
Du kan lette den kommende byggeproces ved at vælge stål, da dette materiale altid opfylder din kommunes krav til byggestil. Den store fordel ved en altan af stål er, at den kan monteres direkte på facaden, eller den være understøttet af stålsøjler.
Hvilken løsning du skal vælge, afhænger af opbygningen af din bolig samt størrelsen på den ønskede altan. 

Du skal alliere dig med et professionelt og erfarent firma, der kan hjælpe dig med at regne ud, hvor stor din altan kan blive, og om der er behov for understøttelse. Et håndværkerfirma har alle de maskiner samt specialredskaber, der skal bruges til monteringen. Du kan besøge alumentdk, der har specialiseret sig i stålaltaner her.

Når først altaner i stål er monteret, skal der ikke bruges tid og kræfter på vedligehold. Altanerne holder i mange årtier frem, og de er skabt i et look, som altid vil passe til bygningen. 

Design den bedste stålaltan til din bolig

Før du kontakter et firma med ekspertise i montering af altaner af stål, er det en god idé at gøre dig tanker om, hvordan altanen skal være designet. Der er både udtryksmæssige samt praktiske dele, du skal forholde dig til, så din altan matcher dine designbehov. Og så den samtidig kommer til at passe ind til din bolig.

Udformning 

Et af de første og vigtige aspekt du skal gøre dig tanker om ved din kommende altan, er dens udformning. De klassiske former på altaner er firkantede eller rundbueformede.
I denne forbindelse skal du indtænke de fysiske omgivelser omkring boligen, og du skal være opmærksom på boligens stil. Det er også en god idé at undersøge, om der er bestemte regler til udformning af store altaner i din lokalplan. 

Størrelse

Mens du som udgangspunkt har stor valgfrihed til at bestemme udformningen på din altan af stål, er det anderledes med størrelsen. Her skal du have professionel sparring, så altanen får de dimensioner, din bolig kan bære. Størrelsen skal passe til de gældende krav til afstand til skel.  

Gelænder

Er der små børn i hjemmet, kan det være en god sikkerhed at vælge et solidt gelænder med lodrette lameller. De lodrette lameller er ikke klatrevenlige modsat de vandrette.
Der findes et hav af muligheder, når det kommer til at vælge gelænder til stålaltaner. Bor du i naturrige omgivelser, hvor det er ønsket at have så meget udsyn fra altanen som muligt, kan glasgelænder være det rette valg. Et glasværn er lavet af hærdet glas, der holder til både vind og vejr.

Håndliste

Mange boligejere vælger at få monteret en håndliste på altanens øverste, vandrette kant. En liste er typisk lavet af hårdt træ, der tilføjer en elegant detalje til altanen.
Du skal være opmærksom på bredden på altanens øverste kant, så du får købt og bestilt den rette type håndliste. Der findes speciallavede trælister til altaner med udskæring, så det bliver nemt for dig at sætte listerne på – eller få en professionel til det. 

Gulv

Et gulv gør det behageligt at gå på stålaltanen med bare fødder. Har du planer om at bruge din altan i hele sommerperioden, kan det blive en god investering at få lagt gulv. Du kan vælge gulv til stålaltanen i forskellige materialer. 

Du kan f.eks. vælge komposit, imprægneret træ, hårdt træ eller stål. Vælger du træ, skal du sikre dig, at træet er imprægneret ind til kernen, så det ikke trækker fugt fra nedbør. Bliver træ fugtigt, ændrer det form, og det er mere sårbart overfor bakterier og sygdomme.
Den store fordel ved imprægneret træ er den budgetvenlige pris sammenlignet med naturligt, hårdt træ. Gulv af hårdt træ er den dyreste løsning, der er robust og slidstærkt. Dit gulv af hårdt træ skal behandles med olie hvert år, så det kræver lidt vedligehold.

Komposit er et blandingsmateriale bestående af 30% plastik, 60% træ og 10% bindemiddel. Formålet med komposit er, at det skal ligne naturtræ, være vedligeholdelsesfri og se tidløst ud. Ønsker du et ensartet look på din altan, kan du vælge at lægge et gulv af stål, der matcher materialerne.

Dør mellem bolig og altan

I langt de fleste tilfælde er det nødvendigt at nedbryde murværk og vinduesparti for at gøre plads til den nye altan. Har du allerede en altan, kan det være en god idé at lave en ny åbning af bedre materialer end den eksisterende.
Når du skal vælge dør og åbningsparti, skal du forholde dig til kvalitet af glas. Du skal også bestemme dig for, hvilke farver og overfladebehandlinger træværket omkring dør og vinduer skal have.

Disse regler skal du have styr på

Det er afgørende for sikkerheden omkring din stålaltan samt for at overholde lovligheden, at den lever op til samtlige krav på området. Har du en fagperson med på råd i din beslutningsproces om størrelse, udformning og design, kan vedkommende vejlede dig optimalt omkring byggetekniske hensyn og regler. 

Når du samarbejder med et håndværkerfirma eller arkitekthus, vil der være ingeniører tilknyttede, som kan hjælpe dig med at få søgt byggetilladelse hos din bopælskommune. 

Du skal have styr på følgende regler:

  • Sørg for at få byggetilladelse før byggeri går i gang.
  • Gelænderet skal være minimum 1m højt.
  • Afstand mellem åbninger i altanen skal mindst være 89mm.
  • Dine naboer må ikke få indbliksgener.
  • På helårsboliger skal der være 2,5m til naboskel fra kant af altan.

Det er dit ansvar som boligejer at sikre, at alle regler i Byggereglementet er overholdt. Du skal være opmærksom på, at kommunerne herhjemme kan have forskellige lokalregler. Derfor er det en god idé at starte med at kontakte din kommune, så du kan komme godt og lovligt fra start med dit kommende byggeprojekt.

Flere indlæg

Fordele ved nybyggede lejeboliger

Nybyggede lejeboliger, eller nyopførte udlejningsejendomme, har en række fordele, der gør dem til et attraktivt valg for lejere. Denne artikel udforsker fordelene ved disse ejendomme

Find priser på opgiver på bygliga.dk