Lægning af fliser – Sådan kommer du igang

Belægning med fliser

Del indlægget

Mens arbejdsopgaver omkring tag, sokkel og murværk kan kræve professionel hjælp, er det anderledes med lægning af fliser. Skal der anlægges ny indkørsel, hyggelig havesti, eller vil du skabe den skønneste oase ved huset med en terrasse, kan du vælge selv at stå for opgaven med at lægge fliser. 

For at opnå et stabilt og ensartet look omkring dine fliser, er det afgørende, at du har styr på opbygning af underlaget. Derudover skal du have klarhed om, hvordan dine fliser skal lægges, så det passer i mønster og antal i forhold til kvadratmeter. 

Herunder kan du læse alt om, hvordan du får succes med lægning af fliser i haven eller indkørslen.

Sådan kommer du godt i gang

Modsat belægningssten skal fliser lægges på et komprimeret afretningslag. I de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at komprimere fliserne, da underlaget af stabilgrus og afretningsgrus er komprimeret.
Du kan vælge at bruge en pladevibrator med kunststofplade på dine fliser, når de er blevet lagt. 

Du skal være opmærksom på, at det er et fysisk hårdt arbejde at lægge fliser selv. Det kræver flere personers hjælp, og du skal have lejet maskiner, der kan lette mange af de tunge arbejdsopgaver for dig. 

Før du går i gang med projektet, skal du have styr på alle redskaber, og du skal have købt alt materiale hjem. Det er en god idé at kende til m3-målet for det areal, der skal lægges fliser. Når du har kendskab til dette, kan du lettere bestille det korrekte antal bigbags af grus og sand, der passer til dit projekt. Hvis du ikke har mod på at lave din flisebelægning, kan du siden her på en god pris på brolægning af profesioneller brolæggere.

Guide til lægning af fliser

1: Markér højden

Det første led i dit projekt er, at du skal markere dét areal, hvor der skal udgraves. Til formålet skal der bruges træpæle samt farvet snor.
Bank pæle ned i hvert hjørne af arealet, og forbind området med snor, der trækkes omkring alle pæle. Du kan bruge en murehammer til at banke pælene stabilt ned i jorden. 

Husk, at der skal være fald i udgravningen. Det vil sige, at bunden i hullet skal hælde lidt. Faldet skal altid være væk fra beboelse.
Du skal bruge et vaterpas, når du skal sikre dig, at udgravningen falder mindst 1cm pr. m. 

2: Udgravning af hul

For de fleste mennesker er det en fysisk krævende opgave at skulle grave flere m3 jord ned i dybden. Du kan med fordel leje en minilæsser og en minigravko, der kan spare dig for flere timers arbejde og skåne dig for rygsmerter.
Vær opmærksom på at alle vægge i hullet er lige. 

Hvor dybt dit hul skal være, afhænger af, om det er fliser til indkørsel eller terrasse, der er projektet. Når det drejer sig som udgravning til indkørsel, skal der graves dybere sammenholdt med udgravning til terrasse. Du skal grave ned i en dybde omkring 30cm.
Ved udmåling af hullet skal du huske på at indregne tykkelsen på dine fliser. Måler de 10cm i højden, så der lægges 10cm oveni det mål, som alle lagene med grus og sand skal være.

Når dit hul er gravet, skal du placere pælene i hjørnerne af hullet. Du kan være på forkant med det kommende arbejde med at placere forskellige lag af grus og sand ved at markere streger på pælene. Stregerne fortæller, hvornår et nyt lag af materiale skal lægges. 

3: Brug en afretterskinne

Du skal bruge en afretterskinne, der hjælper dig med at få alle lag af grus og sand til at være helt jævnt i overfladen. Du kan bruge en træbjælke eller et stålrør til formålet.

Afretterskinnen er kilden til, at alle lag af naturmaterialer får den korrekte højde. Det er en god investering i stabiliteten omkring lægning af fliser, at du bruger tid på at sikre, at alle jordlag er glatte og jævne.
Det er kompliceret og udfordrende at skulle rette op på en skæv overflade, når du er klar til at lægge dine fliser. Et vaterpas kan bruges for at sikre, at alle niveauer er ensartede. 

4: Belægning med fliser

For at sikre ensartede mellemrum mellem dine fliser skal du bruge afstandsmarkører. Der findes forskellige udgaver, som passer til forskellige typer af fliser.
Det er især den første flise, der lægges, som har betydning for det endelige look. Du skal gøre dig tanker om, hvor du lægger den første flise.
Det anbefales, at du placerer den første flise ved et hushjørne. På dén måde undgår du at skulle skære fliser til, så de passer ved gavl og siden på bygningen. 

Hav styr på din sikkerhed fra start til slut

Lægning af fliser er et teknisk og fysisk krævende arbejde. Du skal hele vejen igennem have styr på beskyttelse af både fødder og hænder, og derfor skal der købes arbejdstøj- og tilbehør, når du bestiller materialer til udgravning og belægning. 

Uanset om du er medbygger eller selvbygger, skal du bære sikkerhedssko. Disse sko skåner dig mod skader på fødder og tæer i tilfælde af, at du støder fødderne mod hårdt materiale – eller du skulle komme til at tabe en flise ned over dem.

Der er i mange tilfælde behov for at skære enkelte eller flere fliser til. Sørg at bruge en sikkerhedsmaske samt en engangsmaske, så de mikroskopiske partikler fra granitten eller betonen ikke når dine luftveje. 

Har du børn eller husdyr i hjemmet, er det en god idé at sikre, at disse er underholdt indenfor, mens arbejdet med maskiner står på.

Hvor meget jord og sand skal jeg bruge til lægning af fliser?

Det er afretter- og stabilgrus, der er den største forudsætning for, at din kommende terrasse eller indkørsel bliver solid og jævn. I indkørslen har de korrekte lag af bundsikring afgørende betydning for, at bilens vægt ikke kommer til at skabe dybe fuger i belægningen på de steder, hvor hjulene kører. Skal der håndteres meget jord, kan det være en god ide med en minilæsser som du kan se her, som kan klare det store arbejde.

Herunder får du overblik over, hvor mange centimeter du skal lægge af de forskellige naturmaterialer, der skal bruges til dit fliseprojekt. 

Lægning af fliser til indkørsel:

  • 17-20cm bundsikringsgrus (dette lag skal stampes og jævnes optimalt)
  • 12cm stabilgrus (der skal stampes og jævnes)
  • 3cm afrettergrus
  • 12cm stabilgrus (der skal stampes og jævnes)

Lægning af fliser til terrasse:

  • 10cm bundsikringsgrus (dette lag skal stampes og jævnes optimalt)
  • 12cm stabilgrus (der skal stampes og jævnes)
  • 3cm afrettergrus

 

Flere indlæg

Fordele ved nybyggede lejeboliger

Nybyggede lejeboliger, eller nyopførte udlejningsejendomme, har en række fordele, der gør dem til et attraktivt valg for lejere. Denne artikel udforsker fordelene ved disse ejendomme

Find priser på opgiver på bygliga.dk