Energiforbedringer af hus – de mest effektive steder at starte

mini co2 img
Bor du i et ældre hus? Så er du sikkert klar over, at regningerne kunne være lavere, og at du kan gøre dit hus mere attraktivt inden et fremtidigt salg via investering i energiforbedringer.

Del indlægget

Der er mange muligheder for energiforbedringer i ældre huse. Det kan være en dyr affære, selvom der er mange penge at spare i det fremtidige budget. Derfor har vi samlet en guide til energirenovering af boligen, så du kan blive klogere på, om det kan betale sig, samt hvad du kan starte med.

Her kan du læse om tre konkrete energiforbedringer, du kan lave i din bolig.

Fornyelse af gamle vinduer og døre

Hvis du udskifter ruderne i de gamle vinduer og døre til energiruder, vil du opnå en af de største besparelser. Det er derved én af de lavest hængende frugter, hvad angår energiforbedringer af boligen.

Hvis du ønsker at udskifte de gamle ruder, bør du gå efter energiruder med varm kant. Det betyder, at metalkanterne er udskiftet med en afstandsprofil af plast, hvilket holder bedre på varmen. Disse skal have en U-værdi på mindre end 1,1. U-værdien angiver, hvor meget varme, der tabes gennem ruden. Jo lavere, jo mere varme holder du inde.

Isolering af ydervægge

Endnu en energiforbedring, der ofte kan betale sig, er hulmursisolering. Nogle boliger har en hulmur, der forholdsvis billigt kan isoleres. Det kræver hjælp fra professionelle håndværkere, da der skal fjernes enkelte mursten i husets facade. Herefter bliver der blæst granulat ind i hulmuren, hvilket forbedrer isoleringen.

Etablering af en grøn varmekilde

Hvis din bolig opvarmes via oliefyr eller naturgas, kan du spare penge og forbedre energimærkningen ved at udskifte fyret med en grønnere varmekilde. Alt efter hvor du bor, kan det være muligt at blive tilkoblet fjernvarmenettet. Hvis du ikke har mulighed for dette, kan du investere i en varmepumpe.

Kan energirenovering af hus betale sig?

Her kan du læse mere om, hvornår det kan betale sig at foretage de tre energiforbedringer.

Udskiftning af gamle vinduer

Tommelfingerreglen er, at det ofte kan betale sig at udskifte gamle vinduer til energiruder, hvis det er mere end 15 år siden, at du har fået nye vinduer. Det er især en god ide, hvis du bor i et ældre hus med store glaspartier. Ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut kan du reducere din varmeregning med mellem 25 og 30 procent blot ved at udskifte gamle vinduer til energiruder.

Isolering af ydervægge

Hvad angår isolering af hulmuren, er dette en billig løsning, som ofte kan tjene sig ind igen ret hurtigt. Du kan spare op til 5.000 kroner pr. år, hvis du vælger at efterisolere hulmuren. Den maksimale besparelse forekommer i de boliger, hvor der er plads til mest mulig isolering i hulmuren og afhænger derved af tykkelsen af denne.

Skift til varmepumpe

Hvis du vælger at udskifte dit fyr med en varmepumpe, kan du spare omkring 10.000 kroner om året. Tallet kan dog være både større og mindre. Til gengæld er det en ret stor investering, og det kan tage alt fra fem til 15 år, før investeringen har tjent sig hjem igen.

Tilskud til energirenovering

Hvis du bor i en helårsbolig og gerne vil foretage energirenoveringer, kan du søge om tilskud til energiforbedringer via Bygningspuljen, der gælder fra 2020 – 2026. Her kan du blandt andet søge om tilskud til efterisolering, udskiftning af vinduer, installation af varmepumpe mm.

Herudover bør du huske, at du kan angive energirenoveringer som håndværkerfradrag. I 2021 kunne du få fradrag på 25.000 pr. person i husstanden over 18 år. I 2022 er fradraget på 12.900 pr. person.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Her besvares nogle af de mest stillede spørgsmål om energiforbedringer.

Hvad koster det at skifte til en varmepumpe?

Det koster mellem 80.000 og 130.000 kroner at skifte et olie- eller naturgasfyr ud med en varmepumpe. Herudover kan du søge tilskud, og du kan angive udgifterne i din årsopgørelse og modtage håndværkerfradrag.

Kan det betale sig at skifte til energiruder?

For boliger med ældre vinduer og store glaspartier, der er mere end 15 år gamle, kan det ofte godt betale sig.

Kan jeg få tilskud til energirenovering?

Ja, du kan søge tilskud fra Bygningspuljen til energirenoveringer af boligen.

Flere indlæg

Fordele ved nybyggede lejeboliger

Nybyggede lejeboliger, eller nyopførte udlejningsejendomme, har en række fordele, der gør dem til et attraktivt valg for lejere. Denne artikel udforsker fordelene ved disse ejendomme

Find priser på opgiver på bygliga.dk